2017.02.03. 12:30, Lisabelle
Savany kposzta
Savanysg, a Terebess Online klnlapja
Sauerkraut [nmet, angol]
choucroute [francia]
zuurkool [holland]
crauti [olasz]
col fermentada, chucrut, col picada en salmuera [spanyol]
chucrute [portugl]
surkal [svd]
kvasenaja kapuszta [orosz]
kapusta kiszona, kapusta kwaszona [lengyel]
rauginti kopustai [litvn]
suan cai [knai]
Erjesztssel tartstott fehr kposzta, a kzp- s kelet-eurpai konyhk kedvelt alapanyaga. A kposztt kssel vagy kposztagyaluval vkony cskokra metlik vagy egsz fejekben hagyjk, s sval rtegezve vagy ss vzzel lentve, klnfle fszerekkel s zestkkel (egsz borssal, tormval, kaporral stb.) egytt lefedett hordban vagy kdban erjesztik. A fedelet hagyomnyosan kvel szortjk le. Az erjeds idtartama legalbb egy hnap. A savanytst sszel-tlen vgzik: fttt helyisgben kezdik, majd a kposztt hvs helyre viszik t, s a tetejn sszegyl habot rendszeresen eltvoltjk. Gyors savanytskor az erjedst tbbnyire kenyrdarabbal indtjk meg. A savany kposztt gyakran hasznljk fel hsos telekhez, ilyen pldul a tlttt kposzta.
A savany kposztt mr az kori Rmban ismertk, de ksztsnek mdja feledsbe merlt, s Knbl a mongolok hoztk el ismt Eurpba. Ma lnyegben mindentt savanytanak kposztt, ahol ez a nvny megterem.
Klement Andrs: Kposzts telek
http://buvosszakacs.blog.hu/2007/12/06/nepek_kaposztai
Tartalom
Tudta?
Kposztasavanyts s nlkl
Savanytsi mdok, receptek orszgonknt:
szt
Francia
Grz
Holland
Japn
Knai
Koreai
Lengyel
Lett
Litvn
Magyar
Nmet
Orosz
rmny
Svd
Szlovk
USA
Hagyomnyos nmet kposztasavanyts
Rekonstrukci


Nmet receptek:
Svb kposzta
Hozzvalk:
80 dkg serts dagad
150 dkg vecssi savany kposzta
fstlt kolbsz kb 30 dkg
30 dkg "A" rizs
s, bors, rlt paprika, szemes bors
Elkszts:
Egy megfelel mret (12 l) lbast zsrral kikennk, majd pirospaprikval kevert liszttel a zsros ednyt meghintjk. Kifacsarjuk a kposztt, a levt flretesszk, majd az edny aljra kezdjk hinteni a szlakat, minl lazbban. Az aprra vgott dagadt rtegenknt a kposzta kz helyezzk, majd fellre is kposztt szrunk. Vzzel felntjk, a tetejre helyezzk a szeletelt kolbszt.
Lass tzn fzzk 1,5-2 rn t, majd a kposztalbe ztatott tiszta rizst lecsepegtets utn az telhez ntjk. jabb flrt fzzk, figyeljnk a folyadkra is, ha kell kposztalvel tltgessnk utna. Az a j, ha az tel nem tocsog, de nem is g le.
Prolt savany kposzta, bajor mdra
Hozzvalk:
75 dkg savany kposzta,
5 dkg sertszsr,
10 dkg fstlt szalonna,
1 fej vrshagyma,
2 dl fehrbor,
3 evkanl borecet,
s, rlt bors, rlt kmny
A savany kposztt, ha szksges, kiss tszrjk. A fstlt szalonnt apr kockkra vgjuk, s finomra vgott vrshagymval egytt pirtjuk, hozztesszk a savany kposztt. Sval, rlt borssal s az rlt kmnnyel fszerezve fehrborral felntjk. Fed alatt puhra proljuk.
Nmet savanykposzta-salta
Hozzvalk:
1 szp piros alma
1 hagyma
3 szelet konzerv anansz
50 dkg savany kposzta
1 evkanlnyi majonz
4 evkanlnyi habtejszn
1 evkanlnyi reszelt torma
1 teskanlnyi cukor vagy ennek megfelel dest
1 evkanlnyi citroml
s
bors
2 teskanlnyi kapribogy
Elksztse:
Az almt megmossuk, maghzt kiszrval kiszrjuk s hjastl felkockzzuk, a hagymt megpucoljuk, aprra vgjuk, az ananszt lecsepegtetjk, kockzzuk, a kposztt sszevgjuk.
A majonzt, tejsznt, tormt, cukrot, citromlevet, egy kis ananszlevet s az sszevgott kapribogyt elkeverjk a tbbi hozzvalval, szzuk, borsozzuk, s a tlalsig (legalbb 1-2 rt) htben rleljk.
Hirtelen slt szrnyashsokhoz nll kretknt fogyaszthat, de ementli sajtcskokkal s baguette kenyrrel knny vacsora is lehet.
nmet kposztatorta
Hozzvalk 4 szemlyre:
300 g mlyhttt leveles tszta,
580 g fehrboros savany kposzta (konzerv),
200 ml fehrbor,
1 ek. cukor, s, bors,
200 g fstlt szalonna,
1 nagy fej hagyma,
1 ek. olaj,
1 tk. kmnymag,
100 g Pannnia sajt,
200 g tejfl,
2 tojs
Elkszts:
A leveles tsztt hagyjuk felengedni. A kposztt a borral s a cukorral krlbell 10 percig proljuk. Sval, borssal fszerezzk. A szalonnt s a hagymt apr kockkra vgjuk, majd a serpenyben felforrstott olajon megpirtjuk. Hozzadjuk a kmnyt, majd a lecsepegtetett kposztt. Hagyjuk kihlni. A stt 175 fokra felmelegtjk. A tsztt 30 cm tmrj kerek lapp nyjtjuk. Hideg vzzel kibltnk egy 26 cm tmrj tortaformt, majd a szln peremet hzva kibleljk a tsztval. A savany kposzts masszt a formba tltjk. Lereszeljk a sajtot, elkeverjk a tojssal s a tejfllel, sval, borssal zestjk, majd a kposztra ntjk. A tortt 45 percig stjk, s forrn, esetleg metlhagymval dsztve tlaljuk.
Savany kposzta kret
Hozzvalk:
olaj
1 fej vrshagyma
1 db alma
2 dl szraz fehrbor
1 babrlevl
rlt bors
kevs kmnymag
75 dkg savany kposzta
Elkszts:
A hagymt vkonyan felkarikzzuk. Az almkat megtiszttjuk, maghzukat eltvoltjuk. A ngybe vgott almkat felszeleteljk s kevs olajban a hagymval s a kmnymaggal egytt aranysrgra proljuk. Rntjk a bort. Babrlevllel s rlt borssal zestjk. Ha felforrt, hozzadjuk a savany kposztt s fed alatt puhra proljuk. Ha szksges, kevs vizet is adhatunk hozz.
Bajor kposztaleves
Hozzvalk:
10 dkg fstlt szalonna,
3 evkanl olaj,
1 nagyobb vrshagyma,
20 dkg fstlt tarja,
40 dkg savany kposzta,
s, rlt bors, 1-2 babrlevl,
2 dl tejfl,
1 evkanl liszt,
1 csokor friss kapor.
Elksztse:
A fstlt szalonnt vkony cskokra vgjuk, s az olajon kiolvasztjuk. A megtiszttott, finomra aprtott vrshagymt hozzadjuk, aranysgra pirtjuk, s a cskokra vgott fstlt tarjval sszekeverjk, majd felengedjk kb. 1,5 liter vzzel. A savany kposztt – ha szksges – tmossuk, kiss sszevgjuk s beletesszk. Sval (a fstlt szalonna s a tarja miatt vatosan bnjunk vele!), rlt borssal, babrlevllel zestjk, s 35-40 percig fzzk. A vgn a levt a tejfllel simra kevert liszttel srtjk. Frissen vgott kaporral meghintve, esetleg mg egy kanlka tejfllel is meglocsolva tlaljuk. Puha kenyeret is adunk hozz.
Holland hzi „zuurkoolpot”, kposztasavanyt cserpbdn

A megtiszttott, kemny kposztafejeket vkonyra legyaluljuk. A cserphord fenekre szrunk a gyalult kposztbl. Megszzuk, fszerezzk (pl. borkabogyval), fasulykolval tmrtjk. Amikor a prselstl s a stl levet ereszt, rtehetjk a kvetkez adagot. A rtegezst, a fszerezst s a tmrtst addig folytatjuk, amg a hord meg nem telik. Fontos, hogy a ss l ellepje a kposztt. Ekkor a kt flhold alak nehezket r kell tenni a kposzta tetejre, vizet nteni a cserphord perem-vjatba, majd befedni. A hordt egy ht mlva felnyitjuk, a fedelt megmossuk, ismt rhelyezzk a nehezket s jra lezrjuk. Ezt a folyamatot hetenknt meg kell ismtelni. Hrom ht alatt a kposzta megfelelen megsavanyodik. Ekkor hvsebb helyre kell lltani. A hordt deszkra lltsuk, hogy ne rintkezzk kzvetlenl a talajjal.


Tudta?
A fejes kposzta tpllkozsi jelentsge
Sokoldalan felhasznlhat, nagy vitamin-, svnyis- s rosttartalm, az v brmely hnapjban nyersen is fogyaszthat zldsgfle. Az ves fejeskposzta-fogyaszts haznkban 7–8 kg/f, a 15–20 vvel ezeltti mennyisg fele. Fogyasztsa nagyon idnyszer, az ves mennyisgnek 18–20%-a mjus kzepe s jlius kzepe kztt kerl a piacra, augusztusban alig ltunk fejes kposztt, majd szeptember vgtl november vgig mintegy 65–70%-ot rtkestenek.
A fejes kposzta tpllkozsi rtkt elssorban a benne tallhat B1-, B2- s C-vitamin adja. C-vitaminbl 50 mg/100 g tallhat benne, melybl savanytott llapotban is 80–85%-ot riz meg. 2–3% fehrjt s 1,5–2,5%-nyi cukrot tartalmaz.
A fejes kposzta gazdasgi jelentsge
A fejes kposzta vilgszerte az egyik legfontosabb zldsgnvny, hisz a Fldn vente term zldsgmennyisg mintegy 10%-t teszi ki.
Termszetes savanytsoknl
kerljk a klrozott vizet s a jdozott st.
Szlszoruls ellen
A kposzta levben elfordul tejsavbaktriumok, amik a termszetes savanytshoz szksgesek, a blbe jutva fermentcijukkal puffasztanak. Ennek megakadlyozsra blansrozzuk a kposztt vzben a forrs utn szmtott j 5 percig. Szrjk le rla a levt, ntsnk r friss vizet s abban fzzk tovbb.
A knai kel s trsai kevsb "gzosak".
Ropogs saltnak
vgjuk cskokra a kposztt s ztassuk ss-jeges vzbe 15 percig, szrjk le.
Savany kposzta elksztse fzshez
A kposztt a vsrlskor, de legksbb a felhasznls eltt mindig megkstoljuk. Ha tl savany, akkor annyi hideg vizet tltnk r, hogy ellepje. Egy-kt perc mlva lentjk rla, lecsurgatjuk s kinyomkodjuk-csavarjuk.
rdemes flretenni az blt vizet is, mert a kposzta savanysga a h hatsra mg vltozhat. Ha megvan az bltl s utbb az derlne ki, hogy a moss tlzottan jl sikerlt, akkor lesz mivel utnsavanytani az telt.
A savany kposzta szne
A termszetes ton savanytott kposzta mindig egy kicsit srgs szn, a vegyszerrel kezelt viszont gyakran hfehr marad. Utbbit rdemes kerlni, mert elfordulhat vele, hogy fzs kzben nagyon felersdik az ze, vagyis az a kposzta, ami az elkstolskor kellemes volt, az telkszts vgre ehetetlenl savany lesz.
Szagtalants fzskor
A kposztbl fzs alatt kellemetlen szag knes gzok szabadulnak fel. Elkerlsre tegynk a fzlbe egy szelet szraz kenyeret, ami nem zik szt, ha gzbe ktjk.
Ha tl savany
Ha egy savany telnek enyhteni akarjuk a savanyks zt, hatsos egy kis stport beleszrni, attl kevsb lesz savany.
Ha tl ss
az tel, tegynk bele egy hmozott burgonyt.
Nyers savanykposzta-l
A Kneipp-kra nvadja is ismerte a savany kposzta varzserejt. "A gyomor s a belek seprjnek" nevezte, mivel ersti a blflrt, megsemmisit a rothaszt baktriumokat.
Fogyasztsa sznhidrtszegny trendnl is megengedett.
Lbjt, lkra esetn leve a glaubersnl kmletesebben tiszttja a blrendszert (bjti napok eltt fontos). Hromnegyed liternyit igyunk meg flrn bell, kis kortyonknt.
Alkohol okozta mjbetegsg
A mjcirrzis vagy mjrk a rendszeres s nagyobb mennyisg alkoholfogyaszts kvetkezmnye. Glutamin, illetve a nlklzetlen aminosav tartalma teszi lehetv, hogy a kposzta a mjbetegsg gygytshoz is hozzjrul. Az alkohol rombol hatsnak enyhtsre mr hagyomnyos a kposztaleves, illetve a savany kposzta levnek fogyasztsa.
Knai eredet
Br a savany kposzta felfedezst a nmeteknek tulajdontjk, a Knai Nagy Falat pt munksok alaptpllkt mr 2000 vvel ezeltt a rizsborban fermentlt kposztadarabok kpeztk.
Egszsges tpllk
A nyers savany kposzta tbb tejsavbaktriumot tartalmaz, mint a joghurt. Magas a C-vitamin tartalma, ami igen fontos volt tlen az szaki vidkeken, mikor nem volt mlyhts s dli gymlcs import. James Cook kapitny felfedez tjain mindig vitt bven magval hajjn a skorbut ellen.
Szs
A kposztt gyaluljk s kb. 2,25 sly%-nyi st kevernek hozz. Amerikai tudomnyos vlemny szerint a hagyomnyosnl tbb st kellene adagolni, de gy a savany kposzta tl ss lesz, az evs eltti kibltsvel pedig cskkennek a vitamin s ms egszgre hasznos anyagai, de leromlik a zamata is. Hagyomnyos smennyisgnl viszont kritikus a hmrsklet lland kontrollja (hrom napig 23C -on, majd 8 htig hvsebb helyen kell rlelni), mert mrgez anyagok is kifejldhetnek a kevesebb s miatt.
Savany kposzta s nlkl
A hagyomnyos savanytott kposzta vz, s, fszerek hozzadsval kszl. A fermententcit a kposzta levben termszetesen elfordul tejsavbaktriumok indtjk, mg a s megakadlyozza ms mikrobk kifejldst. Kefirgomba hozzadsval kikszblhetjk a s hasznlatt.
Tovbbi info angolul
Vecssi savany kposzta
http://www.a-vecses.hu/html/savanyusag.html
A kzsg orszgos ismertsgt leginkbb helyben kszl savanysgainak ksznheti. A kedvez talajadottsgok s a kzeli fvrosi piacok hatsra a 19. szzad vgn kezdett kialakulni e sajtos lelmiszeripar. A kposztasavanyts titkt a svb eldk hoztk magukkal. A recepteket mindenki fltve rizte, azok aprl fira szllva rkldtek az egyes csaldokban.
A vecssi savany kposzta vilgos, fehr szn, 2-4 mm-es szeletekre vgott, jellegzetes z, kellemesen savany termk. Ellltsa tejsavas erjesztssel trtnik. Vecssi savany kposztnak termszetesen a vecssi kposzta a legmegfelelbb, a ,,Vecssi lapos”. Ennek a fajtnak az alakja laptott gmblyded, levelei vkonyak, finoman erezettek, felletk sima, szne vilgos, egyenletes, ze s illata desks, kellemesen savanyks.
A kposzta savanytsa egy helybli ksztse szerint:
Miutn a kposzta zld, kls takarleveleit lepucoltuk, a kposztt megmostuk, egszsges s tiszta fejeket kapunk. Egy kln erre a clra fejlesztett kposzta szeletel gpen elszr a torzst kifrjuk, a kposztt a kposztavggpbe helyezzk, amely segtsgvel egyenletes, szp, egyforma, vkony szl szeleteket kapunk. Az elre tisztra mosott hordba rtegesen szrjuk a kposztt, s rtegezve sval megszrjuk. Kszthetjk gy is, hogy a s mell egsz pirospaprikt, babrlevelet vagy birsalmaszeleteket rakunk. Ha a hord megtelt fehr gumicsizmt hzva, amit csak erre a clra hasznlunk, addig tmrtjk, tapossuk, mg a kposzta leve felr a hord tetejre s a kposzta fl. A hordt lezrjuk. Rgen mikor fahordkban savanytottk a kposztt, fafedvel s nehz, olykor mg mzss kvekkel is, gy hogy a kposzta a l alatt maradjon. Ma mr manyaghordhoz tartoz specilis vzzel tlthet, ,,paplannal” zrjuk le, felttlenl meleg helyen, hogy a biolgiai erjedsnek szksges feltteleket biztostsuk. Az gy elksztett kposztt krlbell kt-hrom ht elteltvel fogyaszthatjuk.
A vecssi savany kposzta
A vecssi savany kposzta ma Magyarorszgon ltalnosan elismert termk s fogalom. A
belle kszlt telek is magyar jellegzetessgek, ebben a formban ms npek konyhjban
nem megtallhatak. Az elllts hagyomnyai Vecss krnykhez ktdnek, s br elvileg
mindenki tud akr otthon is savany kposztt kszteni ha akar, a vecssi tjjeleg nem
utnozhat. Erre a tj kolgiai adottsgaiban, a helyben szelektlt tjfajtkban, az kolgiai
adottsgokhoz illeszked tjtermsztsben, s nem utols sorban a savanyts helyi
mdszereiben tallhatjuk a magyarzatot.
A trk hdoltsg idejn elnptelenedett Vecss pusztra a 18.szzad msodik felben tven
nmet csald telepedett le. k hoztk magukkal a kposzta termesztsnek s savanytsnak
tudomnyt. A termels s feldolgozs mdja s eszkzei genercikon keresztl fejldtek s
rkldtek. A knnyen felmeleged meszes homoktalaj, a megfelel mlysgben tallhat
vzzr rteg kivl adottsgokat biztostott a kposzta termesztshez, st ezek az adottsgok
termszetes mdon vdtk a kposztt a ksbbiekben ms tjakon slyos problmt jelent
gykrgolyvtl. A vetmagot sajt magfogssal, folyamatos gondos szelekcival nyertk,
gy alakult ki a Vecssi lapos tjfajta. Ez nagy mret, de vkony level, jl zrd fejet
kpez, amit szpen lehet szeletelni. Magas cukortartalma biztostja a nyersanyagot a tejsavas
erjedshez. A teljes fej savanytshoz alaktottk ki a Vecssi gmbly fajtt. A savanyts
csaldi receptra szerint trtnt. A savany kposztt a gazdk asszonyai rultk a pesti
piacokon, az erjeszt hordkbl kzvetlenl, tszeds nlkl. A j minsg kposzta a
fvrosban folyamatosan, biztosan eladhat volt. Jellemzen ma is az egykori nmet
telepesek leszrmazottai folytatjk csaldi vllalkozsban ezt a tevkenysget – rdekes
httere egy hungarikum termk fennmaradsnak.
Az els nagy ttrst az jelentette, amikor a szzad elejn Vecssre nslt Trethan nev
iparos feltallta a forgtrcss szeletel gpet, ezzel forradalmastotta a feldolgozst. A
villanymotorral hajtott szeletelgp megsokszorozta a feldolgozott mennyisget. Tbb
erjesztkdra, fahordra volt szksg, ami felvirgoztatta a kdrok munkjt. A hbork s a
kulklistk szomor vei utn a terleten termelszvetkezetek alakultak, amiket a 70-es
vekben a Ferihegy MgTSz egyestett. Ezt kveten alakult ki savany kposzta
ellltsnak nagyzemi technolgija. Az erjeszt kdakat betonkdak, a kzi munkt
nagyteljestmny gpek, a fahordkat a csak kiszlltshoz hasznlt manyag hordk
vltottk fel. Az egyedi csaldi receptek helybe egysges lelmiszeripari technolgia lpett.
Mindezzel sikerlt megoldani, hogy a lakossg megsokszorozdott ignyt elfogadhat
minsg, olcs termkkel elgtsk ki. Az nyencek szmra mg elrhetek voltak
hagyomnyos mdon kszlt termkek, de ezek egyre kevsb voltak rban versenykpesek,
ami nem lett volna baj, hiszen klnleges minsg termkekrl volt sz, de a magyar
lakossg krben ez nem volt fenntarthat. A vecssi savany kposzta hagyomnyos zvilga
s semmihez sem mrheten finom szerkezete akkor veszett el vgkpp, amikor
alapkvetelmny lett, hogy egsz vben egyforma minsg legyen, mindig rendelkezsre
lljon, s radsul ne legyen romland, ami a hagyomnyosan anaerob tejsavas erjesztssel
kszlt, nehezen trolhat termnynek sajtossga. Ehhez radsul nagy termkpessg, jl
trolhat, egsz vben hozzfrhet nyers kposzta alapanyagra volt szksg, ami az eredeti
tjfajtnak szintn nem sajtja. Megjelentek a ketts hasznosts – teht trolhat s
savanythat fajtk, amik inkbb trolhatak voltak mint savanythatak, alacsony
cukortartalommal, vastag levelekkel, lazbban ll fejekkel, viszont nagy termkpessggel,
rezisztencival, ami mr nem felttlenl ignyelte a Vecss-krnyki specilis krnyezeti
adottsgokat, s ma mr persze a szllts sem akkora problma mit rgen. A szeletelgp
ezeket is gond nlkl felaprtja, de soha nem lesz bellk olyam finom szerkezet savany
kposzta mint eredetileg. Termszetesen a savanyts technikja is megvltozott, nem sokban
hasonlt a hagyomnyosra. A ksz kposztt flia zacskba vagy fmdobozba tltik, a romls
lasstsa rdekben le kell cserlni a sajt levt egy felntlre.
Ami mindebbl hungarikum maradt, az a savany kposztbl kszlt telek receptrja, ami
persze hiba a rgi, ha nem tallunk hozz olyan alapanyagot amit szeretnnk, s a gyerekeink
mr nem nagyon rtik, hogy mi nem tetszik neknk rajta. n remlem, hogy lnek mg
azoknak a csaldoknak a leszrmazottai, akik mg rtik hogy mi nem teszik, s egyszercsak
megjelennek a piacon fahordbl mrt igazi vecssi savany kposztval. Az eredeti
hagyomnyok szerint kiszemben ksztett termk ra termszetesen nem lehet azonos a
tmegtermkvel, ezt senki nem vrhatja. A gazdasgossg felttele a megfelel kereslet,
hogy eljusson az ignyes vevkhz az informci a termkrl, a hozzfrhetsgrl, ezt
segthetn a hungarikum program.
Savany a kposzta?
http://www.agronaplo.hu/?o=cikk&cikkID=431
A savanyts kultrja a mai Bajororszg terletrl szrmazik. A Vecssre s krnykre beteleplt svb csaldok a magukkal hozott technolgia alapjn honostottk meg savanytott kposzta gyrtst a krnyez falvakban.
A technolgia kialakulsa felteheten a szegnysgre vezethet vissza s az sem kizrt, hogy vletlenl jttek r arra, hogy a tlire elraktrozott s idkzben tejsavas erjedsen keresztlment kposzta magas lvezeti rtket nyjt.
A savany kposzta eleinte csak a csaldok sajt fogyasztst elgtette ki, karcsonyra, hsvtra s eskvkre ksztettek nagyobb mennyisget. Azta Magyarorszgon "Hungaricumnak" szmt termk lett belle. Napjainkban az orszg tbb terletn ksztenek kivl minsg savanytott termkeket, gy valdi verseny alakult ki, melyik tjegysgben a legzesebb, legfinomabb a savany kposzta.
A hzi savanyts egyes otthon is elsajtthat trkkjei:
A j nyersanyag a j termk zloga
Savanyts szempontjbl a kposzta kvetkez tulajdonsgainak nagy jelentsge van: a fej kemnysge, a fej slya s a torzsa nagysga. Minl tmrebb, kemnyebb a fej, annl gyengbbek s fehrebbek a bels levelek. A kemny fejnek kicsi a tiszttsi hulladka s a szeletelsi vesztesge s a szeletek is egyenletesebbek. Minl kisebb s minl kevsb hatol be a torzsa a kposztafejbe, annl kevesebb a vastag levlr, tbb a vkonyabb finom levl, s a torzsafrsi vesztesg annl kisebb. Lazafej, 1 kg-on aluli kposzta nem alkalmas feldolgozsra.
A savanytst megelz lpsek
A kposztt a fagyok bellta eltt szraz idben kell vgni. A kposztt rgen elstk, most megszokott a prizms trols - fld felett, flia takarssal. Fontos, hogy a kls rsz rszradjon, mert akkor nem romlik a kposzta.
Savanytsi mveletek
Tisztts:
A tiszttst nagyon gondosan kell vgezni, mert a legkisebb betegrsz nem kvnatos z- s szaganyagokat kelt a ksztermkben. A tisztts sorn kell a torzsavgeket is levgni.
Szeletels:
Az erjedsre s a ksztermk minsgre dnt kihats a lelkiismeretesen s szakszeren vgzett szeletels. Az elksztett kposztafejeket specilis kposztagyalun 2-3 mm vastag metltre gyaluljuk.
Betlts, szs:
A gyalult kposztt specilis savanyt kednybe, hordba vagy ms ednybe rakjuk, amelyet kiblelhetnk polietiln zskkal. Rtegezskor a kposztt egyenletesen tszzuk. A tli kposzthoz 3% st adunk, a nyri kposzthoz 4%-ot. A szst rtegesen vgezzk, klns gondot fordtva arra, hogy egyenletesen trtnjen Egyes tjegysgeken a kposzthoz vagdalt hagymt, egsz vagy feldarabolt almt, birset s srgarpt valamint ms zldsgeket is adnak. A szeletelt kposzta kz szoksos 10–20% fejes kposztt is tenni. A fejek torzsjt keresztbe kell vgni, sval megszrni s bizonyos mennyisg szeletelt kposztra egy rteg fejes kposzta jut, torzsval lefel, szorosan egyms mell helyezve.
Fszerzs:
A kposztt fszerezni ltalban nem szoktk, kivtel a jellegzetes nyri kposzta, amelyhez 1% kaprot adagolnak. Egyes fszerek s nvnyi zestk hasznlata azonban megengedett, e clra felhasznlhat: piros csves paprika, fehr s fekete bors, kapor, kmny, koriander, babrlevl.
Taposs:
Clja a leveg kihajtsa, valamint a diffzi meggyorstsa, a cukortartalm sejtnedv kiprselse a kposzta szeleteibl. Minden rteget addig kell taposni, mg a kiprselt sejtnedv ellepi a szeleteket. A tejsavas erjeds a taposs ltal kinyert lben kezddik s zajlik le. gy a taposs a kposzta savanyts leglnyegesebb mvelete. A rosszul taposott kposztban igen knnyen klnbz olyan mellkerjedsek lpnek fel, amelyek meggtolhatjk a tartstst biztost tejsavas erjeds zavartalan lefutst vagy legalbbis rosszminsg s z termket eredmnyeznek. A taposst mg ipari mretekben is lbbal vgzik vagy fasulykolval, e mvelet gpestse mg nem jrt teljes sikerrel.
Lefeds s lenyomats:
A kposztaszeletek szsa s tapossa utn a felletet levelekkel betakarjuk, majd rhelyezzk a tett a nyomtat kvekkel. A lekvezs clja, hogy a kposztt a levegtl elzrjuk s l alatt tartsuk, gy a tejsavas erjedsnek kedvez anaerob krlmnyeket biztosthassuk. A lekvezs msik clja, hogy az erjedskor keletkez igen nagy mennyisg gz felnyom erejt ellenslyozzuk. Ha ez nem trtnne a gzok a kposztt kinyomnk a tartlybl. A kvek slya a kposzta 20-25 %-a. gyelni kell, hogy a fedl mindig vzszintes maradjon a savanyts kzben. A hordban lv kposztra nehezket kell tenni gy, hogy a tetejre deszkt helyeznk, amelyet leszortunk kvel, vzzel telt veggel stb. A polietiln zskot gy ktzzk be madzaggal, hogy a gzok elillanhassanak belle.
Erjeszts:
A kposzta erjesztsi hmrsklete az idszaktl fggen 0 s 20-25 C kztt is ingadozhat. Ennek megfelelen az erjeds ideje is 60–90 naptl 5–10 napig terjedhet. szi idszakban legtipikusabb a 30 napos erjeds. Az els idben a keletkez sok gz a levet felhabostja. Ezt idnknt gondosan el kell tvoltani s az leszts rteget is le kell venni. Betlts utn nhny napig a taposs hatsra mg nagyon sok l vlik ki. Ha a szeleteket nagyon ersen megtapostuk vagy a kdat tltltttk, akkor a sok l elcsuroghat, s a vgn nem lesz elegend l mennyisg, hogy a kposztt teljesen elfedje. A hinyz l ptlsrl gondoskodnunk kell. (3%-os soldattal)
Trols:
Mg a kposzta erjesztst legclszerbb 21–24 C-on vgezni, addig a trols –2 s 0 C-os hmrskletet kvn. Kedveztlen krlmnyek kzt a trols alatt kros vltozsok mehetnek vgbe.
Kposztk s kposztval tlttt vecssi savanysgok
http://www.users.monornet.hu/sauer/termek.htm

1. Savanytott kposzta
2. Svb kposztasalta
3. Tlttt paprika (fehr, des)
4. Tlttt paprika (lila, des)
5. Tlttt paprika (piros, des)
6. Tlttt almapaprika (csps)
7. Vegyes vgott savanysg
8. Tlttt cseresznyepaprika (csps)
Villmgyors savanykposzta
Bevallom, eddig mindig vettem a savanykposztt a piacon vagy az utbbi idben a biopiacon. De most lttam egy biobartnmnl, ahogy otthon savanytja. Dr. Takcs Dezsn Irma tantott meg a trkkre, hogy nem kell vele csinlni semmit. Illetve egyvalamit: ersen ssze kell nyomni.
Szval: leszeljk a kposztt, lehetleg vkonyra – ez a trelmnktl fgg. n soha semmit nem tudtam egyenletesen, szpen vgigcsinlni, a kposztt is elgg ssze-vissza szeletelem. Br ez nem igazn szmt, csak a nyers er, amivel sszenyomjuk. St sem teszek bele sokat. Pldnak vegynk egy kis fej kposztt, legyen kb. 1-1,5 kg. Leszelem nagy tabotban, megszom egy ppozott teskanl sval, s hagyom llni egy tlban kb. egy-kt rt, mg sszeesik s egy kicsit ereszti a levt. Most kell az nuralom – mert n szvesen megennm gy is. De nem, visszafogom magam, leszeletelek a kis uborkagyalumon egy srgarpt, s belekeverem – csak a szpsg miatt.
Ha van olyan tormadarabkm, amit mr nem tudtam lereszelni, mert kiszakllasodott s icipici – azt is beledobom, de nem kell igazbl. Csak jlesik a lelkemnek, hogy azt is flhasznlom. Fogok egy bhm nagy babrlevelet, vagy kt kisebbet, aprra tpdesem s belekeverem azt is. Borkabogym is van, magam szedtem a mezn, nagyon flvgok r – az is belemegy. sszemarcsingolom tiszta kzzel az egszet, s mr nyeldesek s persze gynyrkdk is, mert olyan szp.
Most egy szles szj vegbe letertem az els rteget, s az klmmel jl lednglm, ahogy Irmtl lttam. Megint egy rteg, megint dngls, a levnek mr jnni kell egy kicsit.
Most kiszortom az veg oldalra a srgarpt, hogy dsztsen, mint egy virg. Olaszorszgban lttam kidsztve a savanysgos vegeket. Meglljatok csak, gondoltam, ezt eltanulom! Mindenfle mintkat rakhatunk ki, a fantzinktl fgg. Csak az fontos, hogy a kposzta nagyon szorosan kerljn egymsra bell, akkor szpen oda is szortja az veg oldalhoz a dsztst. Nyomom, nygk, kszkdk, mg az anyag tart. Vgl lezrom csavaros fedvel vagy kis tnyrral, s meleg helyre teszem, esetleg konvektor kzelbe. Ha ms nincs, meleg vzfrdbe is llthatjuk, elindtani melegen kell.
n nem llom meg, mr msnap belekukkantok – mondtam, hogy nem vagyok ers jellem. Volt mr eset, hogy msnap este mr ettem is belle. De a harmadik-negyedik napon mr finom savanyks biztosan. Egy hetet mg soha semmilyen veg nem brta ki nlunk, elbb megettk. Pedig hogy kicifrztam az oldalt! De csak annl nagyobb tvggyal ettk, mennl szebb volt. Szp is, j is, olcs is – kell ennl tbb?
Az a fontos, hogy a leve folyamatosan ellepje a tetejt. Ha ez nem sikerl, s egy kicsit fllazul a fls rteg, vissza kell forgatni bele s jra jl lenyomkodni. Arra is rjttem, hogy ahogy fogy, kigyjtm belle a borkt s a babrlevelet, s beleteszem a kvetkez adagba: gyorsabban megsavanyodik tle. Tessk kiprblni – tavasszal is kell a C-vitamin!
Jnosik Zsuzsa
A felsvrosi savany kposzta
(Egy szkesfehrvri frumrl, 2004. oktber 10.)
A j z s hosszan eltarthat savanytott kposzta titka, hogy csak tmr, kemny, hibtlan egysges szn, minden srlstl, repedstl s rgstl mentes, friss egszsges tli fajtbl kszlhet. A nyri kposzta puhasga s vizessge miatt nem alkalmas tartstsra.
A kacsafertly mellett a felsvrosi savany kposzta is hres volt a fehrvri piacon, de e mellett az 1960-as vekig mg rpt is savanytottak. Magas C-vitamin tartalma miatt ma is sokan keresik az igaz hzi savany kposztt, azonban a Felsvrosban ma mr csak nhnyan foglalkoznak ezzel. Mg a nyolcvanas vek derekn is tbb hz ablaka hirdette ezen vrosrsz termkeit, piacra is sokan jrtak, mostanban pedig kurizumnak szmt mr ha igazi eredeti recept alapjn ksztett savany kposztval tallkozik.
A megtiszttott kposztbl a torzst kivettk, mert a nagy lapos szeletek nem szpek a szlak kztt s a tmrts is egyenletesebb a nagyobb darabok nlkl. A szeletelshez rgen reszelt, vagy gyalut hasznltak, ma azonban az n. spirlkses kposztagyaluval dolgoznak. A szp egyenletes szl kposztt rtegenknt a kilgozott s tisztra mosott hordba tettk, alulra s kerlt, aztn rtegekben a kposzta s a fszerek. Piros csves paprika, szeletelt birsalma, kmnymag, egsz fekete bors, s babrlevl kerlt mg a savanyba. Hrom-ngy rteg utn a muszkalnak nevezett dngetvel pedig sszedolgoztk. Rgen a gyerekek lbt ktttk be fehr ruhval s k tapostk meg nagy lvezettel a kposztt. Vigyzni kellett arra is, hogy a kposzta ne trjn ssze. Mire tele lett a hord, a kposzta habos levet eresztett, ami rendkvl magas vitamintartalma miatt mg ivsra is igen j. A teli hordt fehr ruhval letakartk s fval lefedtk, hogy kiszoruljon a leveg, majd kk nyomkvekkel alaposan sszenyomtk. Troltk a kposztt fakdban, sajtrban, dzsban, kposzts bdnben, ms nven vindben.
Az erjedst a hord szln megjelen fehr, vastag hab jelzi, melyet tznaponknt eltvoltanak, leszedtk a kveket, a takar fkat, s a fehr ruht. gyeltek arra, hogy a l az erjeds 4-6 hete alatt ellepje a kposztt. A savanyts titkai kz tartozik a hmrsklet is, ezzel az rs idejt tudjk szablyozni, de a savanysgt is befolysolja. A Felsvrosiak egszben savanytott kposztt is ksztettek, ezeket a szeletelt kztt rleltk, vagy kln, a megmaradt lben rleltk, azonban ehhez magasabb 30 fokos hmrsklet kellett.
Ha ma a Felsvros utciban stlunk nhny helyen tallkozhatunk mg az ablakokban savany kposztt hirdet tblkkal, de egyre kezdenek letnni a vrosrsz mezgazdasgi hagyomnyai. Megjegyzend, hogy az itt savanytott kposzta nem hasonlthat ssze semmilyen fajta boltban kaphat csomagolt vagy kimrt kposztval.
Kposztasavanyts
http://www.kisokos.com/Bogracs/pages/Detailed/8000230.shtml
Ktfle kposztt lehet savanytani: korai, s ksi fajtkat. A koraiak a nyr folyamn, szeptember elejig alkalmasak fogyasztsra. Ezeket lazbb szveteik, nagyobb vztartalmuk s fajtajellegk miatt rvidebb ideig lehet eltartani. Nyri vagy szi fogyasztsra alkalmasak. Tarts, egszen mjusig fogyaszthat savanytott kposztt a ksi, illetve tli fajtkbl lehet kszteni. A j, tmtt fej, berett, fehred level Amager, Csurgi, Braunschweigi, Hajdsgi, Dural, Grner Winter, Dauer, ksei fajtk alkalmasak erre. A fagyok bellta eltt, szraz idben szedjk a kposztt. Ess idben sok vizet szv magba, gy knnyebben romlik. A leszedett kposztt nhny napig tartsuk laza prizmba rakva, csapadktl vdett, szells, fedett helyen. Ezalatt a zldszn bortlevelek is kifehrednek. Az gy megrlelt, tmtt fej kposzta r nem simul, hibs kls leveleit les kssel vgjuk le. Ilyenkor eltnnek a kposztafej rejtett srlsei is. Ezeket is kssel vgjuk ki. Ezutn a torzst laztsuk fel les kssel vagy spirlfrval, de ne vgjuk ki, mert egyrszt ennek nagy a cukortartalma, ami szksges az erjedshez, msrszt nagy a C-vitamin tartalma is. Vgl szeleteljk vkony, 1-1,5 cm szles szeletekre s ekkor mrjk le a tmegt. Mrjnk ki minden kilogramm szeletelt kposztra szmtva 2,7-3,0 dkg st.
Kzben ksztsk el az erjesztednyeket. Legjobbak a fbl kszlt hordk vagy kisebb dzsk. Ezeket gondosan forrzzuk s sroljuk ki valamilyen ers mosogatszerrel, majd tbbszr bltsk ki tiszta vzzel. Nagyobb cserpednyekben, 5 literes uborksvegekben is lehet savanytani. A savanytednyzet aljt bleljk ki elszr tiszta kposztalevelekkel s hintsnk r egy keveset a kimrt sbl. Ezutn kvetkezik egy sor leszeletelt kposzta, r egy rsz s s fszer. A savanytott kposzta fszerezsre babrlevelet, kmnymagot, piros csves paprikt, trkonylevelet, tormakarikkat, fekete borsot, kevs tiszttott, szeletelt srgarpt s almt vagy birsalmt is tehetnk. Ezutn a nagyobb mennyisget, amit hordba tettnk, tiszta, csak erre a clra hasznlt gumicsizmval tapossuk, a kisebb tteleket dnglfval tmrtjk.
Ha egsz kposztafejet is akarunk savanytani, nhny kisebb fejet tiszttsunk meg a hibs levelektl. Ezeknek a kposztknak hegyes kssel vjjuk ki a torzsjt s a lyukat tmjk be sval. (Ezt a st nem szmtjuk bele az egsz mennyisgre kimrt 3%-ba.) Rakjuk a szeletelt kposzta kz, hintsk krbe a szeletelt kposztval, majd rtegezzk tovbb. Ez az egsz fej kposzta kicsit lassabban, de ki fog erjedni, s ebbl lehet az "igazi" tlttt kposztt kszteni. A dnglst mindig addig vgezzk, amg a felszne nyirkosodni kezd. Ekkor rakjuk r ugyangy a kvetkez rteg szeletelt kposztt, hintsk meg sval, fszerekkel, s ismt dngljk le. Ezt addig folytassuk, amg a szeletelt kposzta elfogy. Dngljk ismt addig, amg a l megjelenik a tetejn. Ekkor bortsuk be tiszta kposztalevelekkel, tegynk r az ednyzet felletnek megfelel mret, az egszet bort deszkt, vgl a kposzta tmegnek 20%-t kitev nehezket. Erre legjobb a tisztra srolt grnitk. Soha ne legyen mszk vagy vas, mert ezeket a keletkezett tejsav oldja. A taposs vagy dngls clja az, hogy kiszortsuk a kposztalevelek kzl a levegt. Ha nem tvoltottuk el maximlisan a levegt, hibs erjeds is megindulhat, melynek kvetkezmnye a puhuls, barnuls. A tejsavas erjedshez legkedvezbb a 15-20 fok kztti hmrsklet. Ilyenkor mr 24 ra alatt ers habzssal megindul az erjeds. Ez az ers elerjeds 10-14 nap alatt lezajlik. Ekkor a feddeszkkat, -kveket tvoltsuk el, mossuk le, a felsznen keletkezett szennyezdst tvoltsuk el, majd ismt fedjk le. Fontos, hogy a kposztt mindig bortsa a folyadk. Ha ez esetleg - pl. a rossz hordbl - elfolyna, felforralt, majd kzmelegre httt 3%-os ss oldattal ptoljuk. A lass erjeds tovbb folytatdik. Hetenknt mossuk le a fedket s a kvet. Kb. 6-8 ht alatt befejezdik az erjeds s fogyaszthat a savanytott kposzta. A ksz kposzta trolsra legkedvezbb a 2-5 fokos hmrsklet, ami egy norml pince hmrskletnek felel meg. Tovbbi kezelsei a feddeszkk s -kvek hetenknti lemossbl s szksg szerint az elbb ismertetett ss oldattal val feltltsbl ll. A j minsg savanytott kposzta srgsfehr szn, ropogsan friss, kellemesen savanyks z. Nemcsak telksztsre j, hanem mint nyers savanysg is fogyaszthat, nagy C-vitamin tartalma van.
Kun kos: Kposztasavanyts
http://yikes.tolna.net/szakacskonyv/szaky161.html
http://mek.oszk.hu/00100/00130/html/02.htm#r231
Ahol nincs piac a kzelben, s nem tudunk hozzjutni j minsg savany kposzthoz, ott a fenti mdon mi is savanythatunk magunknak tlttt kposzthoz val alapanyagot. Elzleg egy csavaros fmtetvel zrhat 5,4 literes vagy 2 db 2,7 literes befttesveget mossunk tisztra. Torzsja nlkl gyaluljunk le 5 kg megtiszttott, kemny fej fehr kposztt max. 1,5 mm vastag szlakra. Ha tl nagy a fej, akkor vgjuk kett. A torzst ne vgjuk ki elre, mert akkor a gyaluls sorn a kposzta sztdl. Addig gyaluljuk, amg a torzshoz rnk, gy az ujjainkat is megvjuk a srlstl. A lees leveleket utlag kssel vgjuk fel. Szrjunk r 7 dg asztali st, 1 mokkskanl egsz fekete borsot, s jl keverjk ssze. A pikns zeket kedvelk adhatnak hozz 3-4 szelet birsalmt is. Nhny rig hagyjuk llni, majd kisebb adagokban rakjuk az vegbe, s hzagmentesen jl nyomkodjuk le. Tegynk kz 5 kilogrammonknt 3-4 babrlevelet s 2-3 csps, hegyes paprikt. A szrt vatosan trjk le, nehogy a srlt paprika magja a kposztba kerljn. Aki nincs hozzszokva a magyaros zekhez, ne csps, hanem des fszerpaprikt rakjon kz. (Amennyiben csak csps hegyes paprikt kapunk hosszban vgjuk kett, s kaparjuk ki belle a magvakat s ereket.) Arra azonban gyeljnk, hogy a fszerpaprika rett, piros legyen, mert a zld megkeseredik. Az veg fels rszbe tehetnk nhny kposztalevelet is a tltelk szmra. Eltte azonban a levelek vastag fert vatosan faragjuk le, s egymsra helyezve fektessk a kposztra. Vgl a leveleket takarjuk le egy vkony rteg gyalult kposztval. Az zemszer ellltsnl erre a clra egy egsz fej kposztt tesznek a hordba. A savanyts sorn felpuhult kposztafejrl ugyanis jval knnyebben lefejthetk a levelek. Ilyenkor a torzsjt elzleg ki kell vgni, s az reget sval be kell drzslni. Mind a nyers, mind a savanytott kposztafejrl oly mdon clszer a leveleket levlasztani, hogy a vastag feret elbb tben tmetsszk. gy a levl magtl levlik, nem hasad szt a feszegetstl.
A megtlttt vegeket az elzek szerint erjesszk s zrjuk le. Az erjeszts megkezdse eltt azonban a legfels kposztarteget szortsuk le 2 db keresztben elhelyezett falapocskval, hogy ne tudjon felszni a l tetejre, s ne barnuljon be. Az erre a clra leginkbb alkalmas puhafbl ksztett sterilizlt nyelvlapok gygyszertrakban szerezhetk be. Amennyiben tl merev a lapka, hosszban hastsuk kett. Az optimlis vastagsg: 1,5 mm, szlessge 3/4 coll, hosszsga pedig 5,4 literes veghez: 17 cm, 2,7 litereshez: 14 cm. Eltte 1 httel ajnlatos a falapkkat ktnaponknt vltott vzbe beztatni, majd felhasznlskor kifzni, mert gy knnyebben hajlanak, nem trnek, s a barna elsznezdst okoz gyanta is kiolddik bellk. (Erre a clra ne a legjobb ednynket hasznljuk, mert a gyanta megfesti a zomnct.) Ha a legyalult kposzta nem elg hossz szl, clszer 3 lapkt hasznlni, egymstl arnyosan eltolva. Amennyiben nem tudunk 17 centimteres falapkkat beszerezni vagy csinltatni, hasznljunk helyette 4 db rvidebbet "andrskereszt"-szeren elrendezve. Sok apr trmelk esetn bortsunk a tetejre egy kposztalevelet, s azzal egytt szortsuk le. A vastag feret elzleg faragjuk le rla. Hogyha tl nagy a levl, ne vgjuk le a szlt, hanem nyomkodjuk a kposztba. Rgzts utn nhny helyen szurkljuk meg, hogy a gz eltvozhasson alla. Lnyegesen knnyebben megoldhat ez a problma a polietilnbl gyrtott savanysgleszort rccsal. Ezt a kr alak manyag rcsot flgmbb formlva t kell bjtatni az veg nyakn. A kiblsd rszben sztterpeszkedik, s megakadlyozza a zldsg felszst. Vgl polietilnflival zrjuk le az veget, s egy vastag tvel szrjuk t a kzept, hogy a keletkez szn-dioxid eltvozzon belle.
A savany kposzta forrsa tovbb tart, mint a tbbi zldsg. Kb. 24 ra mlva indul meg, s 2-3 napig nagyon intenzv. Ezrt legalbb flnaponknt le kell nyomkodni a kposzta tetejt egy korrzill fmkanllal, klnben kifolyik, veszendbe megy a tlcsordul leve. (Ha nagyon intenzv a lkpzds, s nem gyzzk a nyomkodssal trtn szn-dioxideltvoltst, ntsk le rla a levt egy tiszta befttesvegbe, s lezrva tegyk mell. 2-3 nap mlva, amikor mr nem kpzdik jabb l, ntsk vissza.) Brmilyen intenzven forr, ne tegyk hidegre, mert "megfzik" a kposzta, s nem indul meg az erjeds. A kiforratlan kposzta a trols sorn megkeseredik. Azrt sem j az erjeds tlzott visszafogsa, mert ha nem marad vissza elg l, a kposzta teteje id eltt bebarnul. 4-5 nap utn, amikor az erjeds lecsillapodik, vegyk le a lyukas flit, nyomkodjuk le alaposan a kposzta tetejt, s tegynk r egy gumival rgztett j flit. (Amennyiben a falapkk elmozdultak, szedjk ki, s jra rgztsk ket.) Ezt a flit mr ne lyukasszuk ki, st jl szortsuk az veg nyakra. Bortsunk r egy megvizezett celofnt, s kt gumival rgztsk. Megszradsa utn az sszezsugorod celofn oldalt is megakadlyozza a prolgst. Ezt kveten a gzt a flik sarknak megemelsvel tvoltsuk el. (Ne engedjk a celofnt nagyon felpposodni, mert szthasad.) Vgl tegyk az veget a csap al, s krs-krl mossuk le rla a szennyezdst. Hagyjuk megszradni, majd tegyk be az lskamrba, a vgleges helyre. (Legksbb 1 ht utn felttlenl fel kell rakni a celofnt az vegre, mert ha megvrjuk a forrs befejezdst, akkor a kposzta megpuhul, gusztustalann vlik, s megkeseredik.) 2-3 ht mlva, a forrs befejezdse, a felpposods megsznse utn vatosan csavarjuk r az vegre a fmtett. A fmtetvel nem zrhat vegre rakjunk mg egy rteg polietiln flit, s celofnt.
Az ily mdon savanytott kposzta legkorbban 1 hnap utn bonthat fel. Ha hamarabb szeretnnk hasznlni, ne bltsk t, mert zetlen lesz a belle ksztett tel. Nem szksges a teljes mennyisget elfogyasztani, de arra gyeljnk, hogy egy-egy adag kivtele s a fmtet, illetve a megvizezett celofn visszahelyezse utn mindig legyen rajta annyi l, hogy a maradkot ellepje. A felbontott veg mr csak htszekrnyben trolhat. Utlag ne ntsk fel vzzel akkor se, ha kevs a leve, mert megpimpsodik. A megrett kposzta ugyanis mr nem tudja kiforrni magbl a vzben lev baktriumokat s egyb szennyezdseket. Ha nem alkalmaztunk nyelvlapot, a legyalult kposztt csupn egy levllel zrtuk le, akkor az uterjeszts sorn felemelkedett fels rteg fokozatosan elkezd barnulni. Tavaszra mr a savany kposzta egyharmada tnkremegy. Nem vlik ehetetlenn, csak gusztustalanul bebarnul, s megpuhul. Ez ellen gy vdekezhetnk a legeredmnyesebben, hogy felntjk sterilizlt vzzel. A forrs csillapodsa, a celofn felhelyezse eltt jl nyomkodjuk le a tetejt, s ntsk te