2017.02.03. 18:44, Lisabelle

Hozzvalk:
1 nagyobb (kb. 1 kg) vadlibamell (fagyasztott is lehet), 1,5 kg vegyes zldsg (petrezselyemgykr s srgarpa – mg jobb a karotta), 1 nagy s 1 kicsi hagyma, 5-6 babrlevl, 1 kiskanl egsz bors (fekete is, fehr is lehet), 1 csapott kiskanl s, 25 dkg csiperkegomba, 6-8 evkanl olaj (6-8 dkg zsr is lehet), 10 dkg rizs, 2 tojs, 1 evkanl zsemlemorzsa, 8 dl tejfl, 1 kzepes citrom leve, 2 csapott evkanl kristlycukor, 3 evkanl finomliszt
a tepsi kikenshez
2 evkanl olaj vagy 2 dkg zsr
1. A libamelleket kicsontozzuk, az gy kapott hsnak kb. 70 deknak kell lennie. A zldsget s a nagyobbik hagymt megtiszttjuk, flkarikzzuk, egy fazkba szrjuk. A hst rfektetjk, s annyi vizet ntnk r, hogy ppen ellepje. A babrral meg a borssal fszerezzk, megszzuk, lefdve, kis lngon kb. 45 percig fzzk, ezalatt a zldsg biztosan megpuhul. Ha a hs nem lesz vajpuha, nem baj, hiszen mg stni is kell.
2. Amg kszl, a gombt megtiszttjuk, flszeleteljk, a kisebbik hagymt nagyon finomra vgjuk. A fele olajat megforrstjuk, a hagymt megfonnyasztjuk rajta. A gombt hozzadjuk, s 6-8 percig, pontosabban mg a leve el nem f, kevergetve pirtjuk. A rizst a hagyomnyos mdon megproljuk.
3. A ksz vadlibamelleket kiemeljk, ha kihltek, brstl ledarljuk. Levbl a fele zldsget szrkanllal kiemeljk, a hshoz adjuk, ahogyan a pirtott gombt s a rizst is. A tojsokkal sszedolgozzuk, vigyzva, nehogy a zldsgek sszetrjenek. Ha kell, utnaszzuk, majd a masszt kiolajozott tepsiben, egyenletesen vastag cipv formljuk gy, mint az egyben slt vagdaltat szoks.
4. A tetejt zsemlemorzsval vkonyan meghintjk, majd 3 deci tejfllel megkenjk. Kzepesen forr stben (180 ºC; lgkeverses stben 170 ºC) kb. 30 perc alatt aranysrgra stjk.
5. Visszamarad zldsges levt ttrjk. A maradk olajbl a liszttel s a cukorral – egy kiss karamellizldik – zsemleszn rntst ksztnk, a zldsgprt rntjk. Pr percig forraljuk, ha kell, utnaszzuk, cukrozzuk, vgl a citromlvel kellemesen piknsra zestjk. Az 5 deci tejflt is hozzadjuk, s pp csak felforraljuk.
6. A zldsges rizses vadlibavagdaltat flszeleteljk, a tejfls zldsges mrtssal krlntjk. Burgonyakrokett, esetleg spagetti illik kretnek hozz.
J tancs
– Kb. 70 deks darab csont nlkli vaddiszn-, z- vagy szarvascombot is elkszthetnk ugyangy.
6 fre
Elksztsi id: 2 ra 10 perc